Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Ventilation

Luften i bostaden behöver ständigt förnyas för att få in syre och få bort föroreningar som koldioxid, lukter och partiklar. Om ventilationen i badrum och kök inte fungerar kan luften bli för fuktig och orsaka problem med mögelpåväxt och dålig lukt.

I fall du inte får in tillräckligt med frisk luft kan luften i stället tas in från trapphus och grannar, vilket kan ge problem med till exempel matos eller cigarettlukt.

En bristfällig ventilation kan visa sig genom imma på insidan av fönster eller att det tar lång tid för imman att försvinna efter att du duschat. Ett annat tecken på dålig ventilation är att lukter sipprar in från grannarna.

Ett enkelt test för att kontrollera om frånluften i badrum och kök fungerar är att testa att sätta en pappersbit på ventilen. Om ventilen inte suger tag i pappersbiten kan detta vara ett tecken på att ventilationen inte fungerar. Du ska även ha ventiler där den friska luften kommer in. Friskluftsventiler är oftast belägna i sov- och vardagsrum.

Orsaker till att ventilationen inte fungerar

Det kan finnas många olika orsaker till att en ventilation inte fungerar. Det är viktigt att don och kanaler är rena. Du kan själv se till att utsidan av donen är rena från damm. Se till att friskluftsventiler som går att reglera hålls öppna. Det är inte ovanligt att tilluftsventiler stängs till då kall luft genom dessa kan ge drag och kyla. I flerbostadshus är det inte ovanligt att boende utan lov kopplar på en köksfläkt till ventilationssystemet vilket ofta leder till problem med matos hos grannarna.

Ventilationer med självdragssystem fungerar sämre under den varmare delen på året, då detta system drivs med hjälp av temperaturskillnader. Mekaniska ventilationssystem är lättare att styra, men dessa system kräver en mer regelbunden översyn och injustering.

Om min ventilation inte fungerar

Bor du i en bostads- eller hyresrätt vänder du dig i första hand till styrelsen eller fastighetsägaren. Får du ingen hjälp trots att du kontaktat din fastighetsägare eller bostadsrättsförening, kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet. Vi kan ställa krav på fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om att utreda och utföra eventuella åtgärder. Om det är du själv som är fastighetsägare så kontaktar du en ventilationskonsult.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?