Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Biskopstuna

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Under senare år har arkeologiska utgrävningar visat vad som har dolt sig under marken och avslöjat en spännande historia.

Underhållsarbete pågår

Från 2023 pågår undersökningar och underhållsarbete av borgruinen. Det är ett komplicerat projekt eftersom Biskopstuna är en fornlämning, som är skyddad enligt kulturmiljölagen.

Underhållet är en förutsättning för att den på ett säkert sätt ska vara tillgänglig för allmänheten. Målet är att bevara borgen, göra förbättringar och utveckla den fasta utställningen så att allmänheten återigen får uppleva den.

Vi uppdaterar här så snart vi vet mer. Du är välkommen att uppleva borgen från utsidan.

Borgen byggdes redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna. Under årens lopp har arkeologer upptäckt resterna av ett flertal byggnader runt borgen.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar.

Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Det finns belägg för åtminstone två tillfällen då strider utkämpats vid borgen. Sten Sture den äldre och Sten Sture den yngre har båda attackerat Biskopstuna. Arkeologerna har funnit armborstpilar som fallit riktade mot borgen.

Biskopstuna har utsetts till ett av Österåkers sju underverk.

Arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland från Arkeologerna, Statens Historiska museer har arbetat med utgrävningarna i Biskopstuna under flera år.

Den 23 november 2022 sammanfattade de fyndern från fem års arkeologiska utgrävningar vid Biskopstuna.

Amatörarkeologiska kurser

Under 2018–2020 har amatörarkeologiska kurser pågått vid Biskopstunas borgruin i Österskär. De har arrangerats av Österåkers kommun i samverkan med Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.

En ny bild av borgen och borgmiljön har sakta vuxit fram. Många intresserade har fått prova på att gräva fram historien under årens lopp.

I en film berättar arkeologerna mer om arbetet bakom utgrävningarna, fyndet av en stenlagd borggård och intressanta fynd som berättar om hur dåtidens människor levde för 700 år sedan i borgens skugga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Biskopstuna är ett viktigt besöksmål bland annat som pedagogisk resurs för skolan och bidrar till kunskap för allmänheten.

Under augusti–september 2022 gavs det guidade visningar av utställningen och borgen. Vi planerar att återuppta dem efter underhållsarbetet och återkommer med mer information när det närmar sig.

Under 2022 fick bildkonstnär Elisabeth Ohlson i uppdrag att visualisera platsen och skapa en ny utställning i borgen. Utställningen innehåller fotografier av arkeologiska föremål från tidigare utgrävningar.

Mer information om hur Elisabth Ohlsson väcker Biskopstuna borgruin till liv.

Boende

Det finns ingen möjlighet till boende vid Biskopstuna. Det är dock möjligt att bo på andra platser i kommunen och ta sig hit med bil, cykel eller till fots.

I närheten finns fyra ställplatser vid Åkers kanal i centrala Åkersberga där det är möjligt att parkera sin husbil för övernattning.

Du hittar ställplatserna längst ner på Båthamnsvägen om du åker förbi Trälhavets båtklubb, Båthamnsvägen 18, 184 44 Åkersberga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Restaurang

Det finns ingen restaurang i direkt anslutning till Biskopstuna. Det finns dock många restauranger på andra platser i kommunen och det är möjligt att ta sig hit med bil, cykel eller till fots.

I närheten finns till exempel Solbrännan som ligger vid Österskärs havsbad med utsikt över havet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?